Djuriska av Johan Espersson

 
Djuriska är en novellsamling av Johan Espersson, som tidigare skrivit debutromanen Kungsbacka ultras (som jag älskade och läste om). I Djuriska får vi följa olika personer, ofta barn, och de olika berättelserna sträcker sig mellan både det ena och det andra, allt från det vanliga till det extraordinära. En handlar exempelvis om att gå på en fotbollsmatch i Italien, och en annan om en återkommande dröm om älgjakt som håller på att ödelägga ett förhållande.

I Esperssons debutroman var det inga punkter utan efter en mening kom en blankrad och sedan nästa mening, vilket fick texten att framstå som att den skyndade fram, att orden hade bråttom ut. Det fanns en stor angelägenhet i att berätta kärlekshistorien. I den här novellsamlingen ser texten mer vanlig ut, men i en del av novellerna är det någon knappt styckeindelning vilket också ger ett intryck av att det som berättas måste berättas nu!

Vissa av novellerna är riktigt bra och jag gillar hur Espersson skriver. Det är lite kargt och vardagligt men rymmer också mycket existentiellt reflekterande. Vissa av novellerna kommer jag att bära med mig. Men andra noveller känns mindre angelägna och saknar den nerv som de andra har. I de novellerna känns inte heller barnperspektivet helt trovärdigt.

Jag tycker alltid att det är så svårt att ge betyg till novellsamlingar, eftersom skillnaden mellan enskilda noveller kan vara så stor. Så känner jag också med denna novellsamling. Om ni vill läsa Espersson, vilket jag verkligen rekommenderar, så tycker jag Kungsbacka ultras är bättre att börja med. Denna bok var rolig att läsa, men nådde för mig inte riktigt upp till samma nivå som debuten.

Betyg: 3/5
Förlag: Natur & Kultur
Språk: Svenska
Sidor: 230
ISBN: 9789127170315
Allmänt | | Kommentera |
Upp