Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

 
 
Tack till Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret!

Balladen om sångfåglar och ormar är en bok som utspelar sig flera decennier innan dess originaltrilogi, Hungerspelen, utspelar sig. Tidigare har vi följt Katniss och hennes liv i Distrikt 12, men i denna bok följer vi istället vad som kommer att bli Panems president - Snow - och hans berättelse. Han är i Balladen om sångfåglar och ormar 18 år gammal och ett nytt lager av Hungerspelen-berättelsen öppnas upp genom att ta del av världen Suzanne Collins skapat ur Snows ögon.

Det finns mycket man kan säga om den här boken. Som stor fantast av Hungerspelen så är jag nog både snällare, och elakare mot boken, som är en prequel till serien, än vad jag varit om jag var en mindre fantast. För boken får mycket gratis genom att det är så roligt i sig att återvända till den världen, det är verkligen en nostalgitripp, men jag jämför också boken med originaltrilogin under min läsning.

Suzanne Collins tycker jag är extremt bra på att skriva för unga vuxna, jag minns när man läste Hungerspelen och det var spännande som inget annat, det kändes nästan förbjudet att läsa böckerna. Det är ett välbalanserat språk boken igenom, den känns lagom tung och hanterar viktiga frågor på ett bra sätt.

Den känns alltjämt inte skriven med lika mycket finess, och känns för den delen inte heller lika otroligt välskriven som Hungerspelen-trilogin. Kanske var det till trilogin hon hade sina bästa idéer. I trilogin fanns också en helt annan känslomässig intensitet.

Boken är upplagd för att få en fortsättning och det hoppas jag också att den får, för även om boken kanske är en trea i förhållande till trilogin, är den helt klart värd en fyra i förhållande till allt annat jag läser. Mycket välskriven, hela tiden spännande och en skatt för unga vuxna.


Betyg: 4 av 5
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Översättare: Lena Jonsson
Sidor: 556
ISBN: 9789178038428
Allmänt | | Kommentera |
Upp