Samlade verk av Lydia Sandgren

 

Förläggaren Martins liv vänds upp och ner när hans fru Cicilia en dag är spårlöst försvunnen. När Cecilia försvunnit och vännen Gustav flyttat till Stockholm som framgångsrik konstnär är Martin kvar med de två barnen, Rakel och Elis. Många år senare är Rakel och Elis vuxna, bokförlaget ska ha tjugofemårsjubileum och Martin slungas in i en livskris.

Det här är en enormt välskriven bok i Göteborgsmiljö. Så nice att få ett riktigt epos tillskrivet Göteborg, som går och vinner Augustpriset och hela alltet!

Det är svårt för mig att ogilla böcker som utspelar sig i den här akademiska miljön, tänk Den hemliga historien och den typen av böcker. Det som får den här boken att sticka ut är att Lydia Sandgren drar karaktärerna långt, det blir nästan lite satiriskt - som att hon skämtar med sina karaktärer. Det är mycket namedropping av författare och andra för huvudpersonerna viktiga figurer och det hjälper en att förstå karaktärerna och hur pretentiösa de är.

Boken är lång och berättar historier från flera decennier men den blir aldrig tråkig för allt i boken tycker jag bär relevans. Boken är skriven på ett smart sätt som passar själva handlingen, inte kronologiskt utan där det som är viktigast för handlingen i stunden är det som presenteras. Den är fyndig! En bok av modellen tegelsten som är lätt och kul att läsa. Ett imponerande verk.

Betyg: 5 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Språk: Svenska
Sidor: 689
ISBN: 9789100180409
Allmänt | | Kommentera |
Upp