Ålevangeliet av Patrik Svensson


Ålevangeliet är som man kanske kan tänka sig, en bok om ålen. Ålen som också kan kallas för världens mest gåtfulla fisk. För forskat kring den har man; Aristoteles, Freud, Schmidt och Carson är några av de som försökt förstå sig på fisken, men ändå är den i mångt och mycket en gåta. 

Ålevangeliet handlar om forskningen kring ålen, vad man vet om ålen och dessa vetenskapliga delar är varvade med en uppväxtskildring - en historia om far och son och ålfiske. 

Den här boken har nog ingen missat. Direkt såld till över 30 länder och nu senast vinnare av Augustpriset i fackbokskategorin 2019. Ålevangeliet har verkligen varit höstens snackis, och jag kunde inte låta bli den heller. 

Det här är en strålande bok, bitvis helt briljant. Den handlar om ålen och människan, livet i sig, och sättet att varva fakta med en personlig story gör läsningen omväxlande och hela tiden intressant. Vissa gånger spretar det litegrann, men det är inget man direkt tänker på för boken är så intressant och rolig att läsa. 

Det märks att Patrik Svensson är duktig på att skriva, och Ålevangeliet är skriven med värme och kärlek. Det känns när man läser den. Så ja, här har vi en bok som definitivt lever upp till hypen. Missa den inte. 

Betyg: 4,5 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Språk: Svenska
Sidor: 278
ISBN: 9789100178017
Bokrecension | | Kommentera |
Upp