Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld


Tack Bokförlaget Tranan för boken!

Den äldsta sonen i en syskonskara, Matthies, går genom isen under en skridskotur, och efter det blir inget sig likt i den lilla lantbrukarfamiljen i Nederländerna. Vi får följa Jas, den tioåriga flickan i syskonskaran, och hur hon hanterar sorgen efter brodern. Jas har ett eget sätt att se på världen, och hennes tankar blir mörkare och allt mer absurda. Föräldrarna i sin tur hanterar sorgen genom att vända sig till sin gammaltestamentliga tro.

Hallå, jag måste berätta för er om den här fantastiska boken! Det var längesedan jag läste en bok såhär långsamt för att inte missa något, och för att språket i boken är så rikt på detaljer. Det är en riktigt bra bok, som på ett så skarpt sätt skildrar den tioåriga flickans blick på de vuxnas värld.

Men, det här är också en tung bok. Den är bitvis grafisk och det blir lite sådär att man vrider sig i soffan vissa partier. Med det sagt tycker jag att tonen i den här boken är träffsäker. Romanen har något klaustrofobiskt över sig, både i handlingen och i språket. Det är massa små detaljer som bidrar till den känslan, som att huvudkaraktären bor i samma jacka - en rustning mot omvärlden, och att miljön i sig blir klaustrofobisk. På ett bra sätt!

Det här är en roman med väldigt mycket atmosfär. Absolut tung att läsa bitvis, men definitivt det bästa jag läst på länge.

Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Tranan
Språk: Svenska
Översättare: Olov Hyllienmark
Sidor: 307
ISBN: 9789189175143
Allmänt | | Kommentera |
Upp