Barndom. Ungdom av Tove Ditlevsen

 
Barndom och Ungdom är de första två delarna ur Köpenhamnstrilogin, som började publiceras med start på 60-talet. Gift var den delen som publicerades sist, men det var delen som kom ut först här i Sverige häromåret i och med ett nysläpp. Medan gift handlar om Tove Ditlevsens vuxenliv, handlar Barndom och Ungdom om hennes tidiga år.

Tove Ditlevsen visste verkligen hur man skriver. Prosan är bländande, det är så snyggt skrivet att man ibland måste stanna upp och läsa om partiet man just läste. Det är mycket vackert.

Den starkaste delen är solklart Barndom, som handlar om när Tove Ditlevsen var liten. Den handlar om hennes väg till att bli en skrivande person. Det är intressant att läsa om barnets syn på omvärlden, vilket fångas på ett felfritt sätt i den här boken.

Sedan kommer boken Ungdom, och jag tror att den är lite tristare för att författaren själv inte tyckte att perioden i hennes liv var särskilt party. Det blir alltså snyggt stilistiskt men är inte riktigt lika roligt att läsa.

Trots det, är det omöjligt att ge något annat än högsta betyg. Det är så uppslukande berättelser, skrivet på ett så slående sätt. Jag avundas er som har denna trilogi framför er. Jag tror det går lika bra att börja med Gift som med Barndom och Ungdom, så börja med det som känns mest lockande!

Betyg: 5/5
Förlag: Natur & Kultur
Språk: Svenska
Översättning: Vanja Lantz
Sidor: 238
ISBN: 9789127174689
Allmänt | |
Upp