Au pair av Cecilia Hansson

 

Stort tack till Natur och kultur för recensionsexemplaret! 

Au pair är en memoar om besatthet. Vi följer en kvinnlig poet som skriver om att som nittonåring arbeta som au pair i Wien - en plats som bara hon önskade att åka till. Familjen hon hamnar hos lämnar mycket att önska. I Wien blir hon förälskad i sin tysklärare. Det är en förälskelse som snabbt eskalerar och som utvecklas till en besatthet. 

Kvinnan återvänder genom åren gång på gång till Wien, den plats där allting skedde. Vad är det som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet? 

Au pair är en bok som är speciellt skriven, de passager som handlar om när hon är just au pair innehåller bara ett kort stycke per sida. Det blir något längre texter när det handlar om andra delar av hennes liv. Även om den är skriven med ett fåtal ord så är det ofta målande beskrivningar och man får ofta känslan av hur det är att vara på plats. Det älskar jag! 

Jag uppskattade bitarna om au pair-livet allra mest och de hade med fördel kunnat få mer utrymme i boken. Det var så intressant! Hur familjen hon var hos var dålig och hon behövde flytta. Vad gäller själva kärlekshistorien, som också var en huvuddel i boken, så hade jag behövt få lite mer förståelse för den. Hennes förälskelse eskalerade väldigt snabbt utan att man förstod varför och likaså deras relation. Jag förstod inte riktigt hur man kom från punkt A till punkt B. Kanske är tanken att förmedla att det är sådan kärleken är, men jag hade önskat något mer djup i delen kring relationen. 

Boken var alltjämt väldigt härligt skriven. Därför blev den också trevlig att läsa och jag läste den i ett kör. Jag skulle rekommendera den här boken till alla som tycker att de läser för mycket fyrkantiga och likadana böcker, för den här kändes annorlunda till form såväl som till innehåll. Tips tips! 

Betyg: 4 av 5
Förlag: Natur och kultur
Språk: Svenska
Sidor: 266
ISBN: 9789127159372
 
 
Bokrecension | | Kommentera |
Upp