Trion av Johanna Hedman

 
Trion handlar om de unga vuxna Thora, August och Hugo. Hugo flyttar in hos Thoras föräldrar och det blir tydligt att de har olika bakgrund. Thoras familj är rik. Hon står nära August, som är hennes barndomsvän. De tre svetsas samman till en trio, och boken handlar om deras relationer till varandra och deras liv i Stockholm.

Den här boken har fått mycket blandad kritik och den verkar vara något av en vattendelare. Vissa älskar den, vissa tycker den är för pretentiös och allvarlig. Boken är välskriven och en del av kritiken boken fått är onödigt hård. Jag gillar skildringen av relationer tidigt i livet som är viktiga för de inblandade, den känns övertygande på det sättet.

Trots det lever inte boken upp till mina förväntningar. Den innehåller för mycket liknelser, det blir ett irritationsmoment att allt hela tiden ska ha en poetisk motsvarighet, även om det stundtals är fina beskrivningar. Boken känns också överanalyserande, varje blick och kommentar förklaras i minsta detalj.

Det är en oerhört välskriven och gedigen bok, men jag blir inte särskilt emotionellt investerad i den. Jag tycker ändå att det är en bok att läsa, för miljöerna och känslan och den fina skildringen av betydelsefulla relationer.

Betyg: 3/5
Förlag: Norstedts
Språk: Svenska
Sidor: 355
ISBN: 9789113119526
Allmänt | |
Upp