Vackra värld, var är du av Sally Rooney


Alice är en framgångsrik romanförfattare som flyttar in på en prästgård för att kunna återhämta sig. På Tinder träffar hon Felix och en dålig första dejt till trots följer han med på Alice bokrelease i Rom. Eileen är Alice bästa vän och hon har ett komplicerat förhållande till Simon, som hon känt sedan många år tillbaka. I Vackra värld, var är du följs karaktärerna och deras relationer varandra.
 

Hej jag är tillbaka! Och Sally Rooney också med ny bok. Jag har sett fram emot den här romanen och köpte den direkt när den kom till bokhandeln.

Bokens stora behållning är sättet karaktärerna är skrivna på. Rooney är en mästare på personporträtt och alla karaktärer framstår som verkliga personer framför en. Känslan för detaljer är riktigt stark, det kan vara små meningar här och där som levandegör hela texten. Dessutom så är de mänskliga relationerna och maktskiftena så verklighetstroget skildrade i boken. Ett exempel är bokens första kapitel, där en dejt håller på att gå utför. Den är inte uttalat dålig men man får verkligen den känslan när man läser! På denna front skriver Sally Rooney i en klass för sig.

Den här romanen känns mer bejakande än de två föregående av författaren, på gott och ont. De två huvudkaraktärerna har en fortlöpande korrespondens genom boken där de diskuterar stora och djupa frågor vilket bitvis gör boken lite vag. Den har även en lite ryckig dramaturgi och vissa partier hade kunnat kapas.

Absolut en läsvärd bok, särskilt för inbitna Sally Rooney-lovers men inte hennes starkaste roman hittills (tycker Normala människor är bättre). Trots det taggar jag ändå till nästa, för hon skriver så otroligt väl och levande att man sugs in i hennes böcker.

Betyg: 4 av 5
Förlag: Albert Bonniers förlag
Språk: Svenska
Översättare: Helena Fagertun
Sidor: 409
ISBN: 9789100191320
Allmänt | | Kommentera |
Upp