The People in the Trees av Hanya Yanagihara


På 50-talet ansluter sig unge dr. Norton Perina till en expedition för att söka efter en mytomspunnen försvunnen stam. Där upptäcker han och de andra resenärerna en grupp av personer som verkar uppnått en form av odödlighet - där kroppen bevaras men inte sinnet. Perina söker efter svaret på deras hemlighet och återvänder därefter till USA, där han belönas med en stor framgång. Men hans upptäckt har kommit att kosta, för Perina och framförallt för öborna. 

Detta är författaren till Ett litet livs debutbok och: den är så himla välskriven! Baserad på en sann historia, får vi följa en forskare som söker efter svaret kring vad som verkar vara någon form av odödlighet. Berättelsen var så rik och otroligt välskriven, de olika storylinsen låg skickligt hoptvinnade med varandra och man insåg först mot slutet hur smart skriven boken var. 

Det här är en bra bokcirkelbok: det finns MYCKET att diskutera. Den är speciellt skriven: som att det var Norton Perinas egna memoarer som sammanställts av hans vän med dennes fotnötter genom hela boken. Och fotnötterna gav ofta svar på frågor man fick under läsningens gång, som att vännen insåg att memoarerna var otydliga på sina ställen och därför förtydligade. Rysligt skickligt skrivet. 

Det är så galet att det här är baserat på en sann historia. Vill se dokumentären om personen boken är baserad på direkt. Boken är riktigt obehaglig när man zoomar ut, man sväljer vissa saker med hull och hår för att man bara får ett berättarperspektiv. 

Det märks tydligt att det är samma författare till denna bok som till Ett litet liv. Det är samma målande, suggestiva språk och boken är svår att lägga undan. Den kan dock ibland bli lite för avancerad. Hur som helst: en jättebra bok. En bok man kommer tänka mycket på. 

Betyg: 4,5 av 5
Förlag: Picador
Språk: Engelska
Sidor: 368
ISBN: 9781509892983
Bokrecension | |
Upp