Avlivningskliniken Tusenskönan av Martina Montelius


Stort tack till Bokförlaget Atlas för recensionsexemplaret! 

June, en debattör på högerkanten, har tröttnat på pk-samhället, så till den grad att hon inte vill leva längre. Alida, i sin tur har aldrig velat leva. Nu vill hon utverka sin lagstadgade rätt att avlivas som landets genom tidernas yngsta suicidpatient. För Uffe är alltihop en impulsgrej. 

De tre möts på Tusenskönan, Sveriges främsta klinik för frivillig terminiering av människoliv. Kliniken har en restaurang med kost för alla smaker och inriktningar, gym, spa, bar med fullständiga rättigheter och till och med möjligheter till plastikoperation. Den här boken handlar om hur livet är fullt av överraskningar, också i dess slutskede. 

Det här var, som man kanske kan förstå, en tankeväckande och kanske lite provocerande bok - om än inte nödvändigtvis på ett dåligt sätt. Den var ganska smart skriven och världen Martina Montelius byggt upp var helt egen, liknade inget annat jag läst om tidigare. Ibland var boken riktigt medryckande. 

Det jag kan anmärka på är till exempel karaktärerna. De var så extrema och överdrivna, framförallt en av dem. Jag förstår poängen med det, att det ska drivas med samhället på ett visst sätt, men det blev liksom inte roligt. Jag har inget emot osympatiska karaktärer men det kändes som att det i det här fallet bara var var lite för mycket ibland. 

Jag tycker alltjämt att boken var rätt klipsk och blir framför allt lite sugen på att läsa något annat av Martina Montelius. För det här var en läsvärd bok, bara inte en strålande bok. 

Betyg: 3 av 5
Förlag: Bokförlaget Atlas
Språk: Svenska
Sidor: 185
ISBN: 9789173895811
Bokrecension | |
Upp