Väderfenomen av Anna Fock


Väderfenomen handlar till stor del om Igor och hans uppväxt i Kysjtym under Sovjettiden. Kysjtym är ett litet samhälle i södra Uralbrgen som de flesta inte känner till. Inte långt därifrån ligger Majak, den topphemliga anläggning som på femtiotalet var den sovjetiska atombombens vagga. 
 
En händelse som blir avgörande i Igors liv är en väns oförklarliga död och hur den tystas ner. Genom sin uppväxt har Igor en ständig känsla av att det är något i marken som förgiftar människor tankar och kroppar. 

En generation senare blir den unga Ksenia miljöaktivist i ett annat Ryssland, som erkänt vad som hände på 50-talet men som ändå lever i förnekelse. 

Väderfenomen är en skickligt berättad historia som sprider sig över generationer och decennier, där en uppmärksam läsare krävs för att vara medveten som de tidshopp som görs fram och tillbaka. Jag imponeras över hur snyggt berättad historien är, såväl som hur mycket researcharbete som måste krävts för att kunna skriva den. 

Jag upplever alltjämt att boken har en rätt lång startsträcka och att den mitt i allt det snyggt formulerade ibland saknar någon form av driv. Det känns ibland som att motorn går på tomgång, det finns ingen större motivation att läsa till punkt B för det finns inget som driver ditåt. Jag känner också att den brast något i personporträtten. 

Det jag bär med mig från denna roman är hur bra Anna Fock lyckats skildra dåtids Ryssland, boken är suggestiv och man vaggas in i hur Anna Fock skildrar Ryssland över flera decenniers tid. Även om den inte alltid lyckades engagera mig som läsare så är det en mycket välskriven bok. 

Betyg: 3 av 5
Förlag: Natur & Kultur
Språk: Svenska
Sidor: 426
ISBN: 9789127156920
Augustpriset 2019, Bokrecension | | Kommentera |
Upp