Kirke av Madeline Miller


Stort tack till Wahlström & Widstrand samt Bokus för chansen att förhandsläsa! 

Barnet Kirke föds och hon liknar inte alls titanerna till syskon. Hon tycks inte ha några krafter alls och hennes föräldrar är besvikna på henne. Senare visar det sig att hon är en trollkvinna och att hon visst har krafter! 

Helios, hennes far, känner sig rädd och hotad och skickar henne till den avlägsna ön Aiaje. Där tränar hon upp sina förmågor ifred. Hennes liv fortlöper och hon korsar vägar med många kända figurer inom mytologin, från Daidalos till, såklart, Odysseus. 

Jag har kanske hittat den perfekta boken. Det här är topp två av det jag läst i år och det finns absolut inget dåligt att säga om den här boken, bara allt bra. Det här är en historia om Kirke, Helios och Perses dotter, och den är plockad ur Odysséen och behandlar en stor del av hennes livshistoria. 

Jag har kanske aldrig förr läst en bok som är så gediget skriven, där det händer något i varje mening och man suger in varje ord för att inte missa något. Den ska också få mycket cred för allt researcharbete som ligger bakom och hur väl historierna som låg till grund för berättelsen fick plats i boken - man behövde inte någon förförståelse alls utan det var bara att läsa på. 

Boken var full av kvinnokraft och jag uppskattade verkligen idén att plocka ett parti ur Odysséen och göra något nytt av det, något som framförallt handlande om en så intressant karaktär, riktigt kul! 

Det var längesedan jag var så uppslukad av en bok och jag tyckte om den från första till sista sida. Jag tycker att alla borde läsa den! Missa den inte när den kommer ut på svenska i början av augusti. Eller läs den på engelska om ni inte orkar vänta! VARM rekommendation. 

Betyg: 5 av 5
Förlag: Wahlström & Widstrand 
Språk: Svenska
Översättare: Niclas Nilsson
Sidor: 400
ISBN: 9789146235507
Bokrecension | | Kommentera |
Upp