Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri

 

En bil har exploderat i centrala Stockholm. Amor irrar runt i staden, på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han ska bete sig normalt. Under 24 timmar befinner vi oss i hans huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer blir allt suddigare.

Den här korta romanen av Jonas Hassen Khemiri är fantastisk. Roman, poesi, prosa? Jag vet inte, men i vilket fall är det bra och samhällsskildringen är spot on som alltid. Den här boken är kort kort kort, men har en intensitet som ingen aningen. Den kan slå andan ur en. 

Berättelsen är inlevelsefull och den är himla bra komponerad, som det mesta han skriver. Läste en novell av honom häromdagen, Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog, och blev lika tagen av den. Han kan verkligen föra sig med orden, måla upp stämningar och sedan kasta om allt med bara ett fåtal ord. Det är makalöst!

Den här kan jag tänka mig hade varit strålande att se som pjäs. Sättet att skriva för berättelsen snabbt framåt och det är inte en lugn minut. Framförallt så känns den aktuell och viktig - en bok som är värd att diskutera. Den får en STARK fyra från min sida - läs den!

Betyg: 4 av 5
Förlag: Bonnier Pocker
Sidor: 128
Språk: Svenska
ISBN: 9789174295931

Bokrecension | | Kommentera |
Upp