Manhattan av Zara Kjellner

 
Manhattan är en romandebut skriven på poetiskt vis som är minst sagt svår att beskriva. Det är för att handlingen är så svävande och boken inte har ett tydligt uttalat mål. Manhattan handlar alltjämt om ett år i en ung kvinnas liv i samtidens Stockholm. 

Hon får ett jobb på Lindex, umgås i tid och otid med den dominante pojkvännen Domingo och sin sjuka mamma Olga. Hon drömmer också om Manhattan, där Victoria’s Secret-modellen bor. Hon kommenterar varje bild på hennes Instagram. På Kungsholmen finns ett annat Manhattan, som också upptar en del tankeverksamhet. 

Den första delen av denna roman fångar mig egentligen inte något särskilt. Det är svårt att urskilja vad den handlar om eller vad som egentligen är syftet med själva texten, och språket som är höjdpunkten med boken har inte nått sin peak än. 

Mot slutet av första delen och framförallt vid början av andra delen i boken ökar bokens tempo, den får ett bättre driv och det finns en helt annan nerv i texten. Varje sida är också mycket fint skriven. Här är boken så mycket bättre! 

Det här är en spännande och intressant debut och det ska bli kul att följa Zara Kjellners författarskap, då hon med sitt målande poetiska språk verkligen lyckas fånga mig som läsare. Jag tror inte att hon skrivit sin bästa bok än! 

Betyg: 3 av 5
Förlag: 10tal
Språk: Svenska
Sidor: 155
ISBN: 9789187838163
Bokrecension | |
Upp