Summer of Hate av Chris Kraus


Catt investerar pengar i fastigheter i Albuquerque och ska hitta något som liknar ett ”riktigt liv”. Tidigare har hon bara varit konstkritiker och gästprofessor och det, tycker hon, är egentligen chiffer för något annat. 

Paul är det inte så mycket ordning på. Men efter många år i crackets dimmor försöker han få rätsida på sitt liv igen och han anställs som fastighetsskötare hos Catt. En relation med många toppar och dalar mellan dem tar vid. 

Den här boken började inte så bra och jag var rädd att den skulle bli som Chris Kraus stora genombrott I Love Dick (som verkligen är en vattendelare och jag tyckte var sådär) och vara oklar hela vägen igenom. Men den repade sig efter ett tag: premissen för boken blev tydlig och tempot ökade. 

De växlas skickligt mellan de två berättarperspektiven och Catt och Pauls liv flätas ihop på ett mycket snyggt sätt. De politiska kommentarerna är subtila och smarta och boken är faktiskt riktigt rolig att läsa. Den är bättre än I Love Dick på alla sätt och vis (förutom extensiv namedropping. I Love Dick var mycket bättre på namedropping). 

Det är lite snopet att allt sker så hastigt och lustigt i slutet av boken och att säcken knyts ihop så snabbt för i övrigt är det här en riktigt välskriven bok. Den passar perfekt som sommarläsning då den utspelar sig till stor del under sommaren. Jag blev mycket positivt överraskad av den. 

Betyg: 4 av 5
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Översättare: Jenny Högström
Sidor: 233
ISBN: 9789177816034
Bokrecension | |
Upp