Vår älskade av Kamila Shamsie

 
Stort tack till Polaris för recensionsexemplaret! 
 
Vår älskade följer de tre syskonen Isma, Aneeka och Parvaiz under en omtumlande tid i livet. Vi får först följa Isma som lämnar England för USA. Hon har länge agerat mor åt småsyskonen men har nu chansen att forska och följa sina drömmar. Hon kan dock inte sluta oroa sig för systern Aneeka hemma i London, och brodern Parvaiz. Brodern när i hemlighet också en dröm, att hedra sin pappa som var jihadist. En dag försvinner han och när han återvänder besannas Ismas värsta farhågor. 
 
Inte långt därefter lär både Isma och Aneeka känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker. De båda familjerna flätas samman, och det kommer att få drastiska konsekvenser. 
 
Vår älskade är en ny version av Sofokles antika drama Antigone. Det var väldigt kul att läsa en en sådan modern version av ett gammalt grekiskt drama. Boken handlar främst om hur det är att vara muslim i dagens samhälle ur olika perspektiv och det var en intressant läsning. Den var uppdelad i fem olika delar och det var ett bra upplägg för man blev inte uttråkad, det presenterades något nytt hela tiden. Det jag kan anmärka på var att den sista delen tappade lite. 
 
Vår älskade vann Women’s Prize for Fiction 2018 och känns helt klart som en värdig vinnare. Den kändes aktuell och välskriven, även om den hade kunnat gå in mer på djupet vad som händer med någon som radikaliseras. Men det var en stark bok, läs den! Jag rekommenderar den starkt. 
 
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Språk: Svenska
Översättare: Ylva Mörk
Sidor: 285
ISBN: 9789177950226
Bokrecension | |
Upp