Simultan av Ingeborg Bachmann

 

Stort tack till Ellerströms för recensionsexemplaret!

Simultan är en novellsamling med fem noveller. Det som får dem att höra ihop är att de alla har en koppling till Wien. På något sätt vävs också huvudpersonernas liv samman. 

Vi får följa en simultantolk som har rest till kusten med en man hon inte känner, en som älskar att sova på morgnarna, en som ser sin närsynthet som en gåva, en som hälsar på sin åldrande svärmor och som börjar hemlighålla besöken för sin man samt en fotograf som vid ett besök i sitt barndomshem försök följa en kartas vägar mot sjön. 

Denna novellsamling var spännande att läsa. Jag gillade verkligen Ingeborg Bachmans sätt att skriva på, det fångade verkligen känslan av de fem olika personerna i berättelserna. Berättelserna var också väldigt olika varandra vilket uppskattades, det var omväxlande att läsa samlingen för det kom hela tiden något nytt.

Novellerna varierade något i kvalitet. Den första var helt briljant medan ett par var lite sega och svåra att förstå. Den sista var ganska lång och kändes snarare som en kort roman. Men den första novellen lyfte verkligen hela samlingen jämte den tredje och det som var positivt med alla var det vassa språket. Man ville fortsätta läsa bara därför!

Betyg: 3,5 av 5
Förlag: Ellerströms
Språk: Svenska
Översättare: Linda Östergaard
Sidor: 204
ISBN: 9789172475335

Bokrecension | |
Upp