Haggan av Aase Berg

 

Thelma och Victor ska genomföra ett långt projekt tillsammans och fattar snabbt tycke för varandra. De dröjer inte länge förrän de är varandras älskare och älskar varandra bortom tid och rum. De bestämmer sig för att de ska lämna sina respektive men det är bara Thelma som håller sin del av löftet. 

När Thelma inser att hon varit en snuttefilt i ett utsvultet äktenskap, förvandlas hon till Haggan. Hon skriver en bok som ska blottlägga kvinnofällan och vara en guide i haggeri. 

Det här var en läsning! Den bör nog läsas som ett feministiskt manifest snarare än som en vanlig bok. Den var verkligen speciell. Riktigt skickligt skriven, även om det kändes som att den aldrig tog slut och ibland var ganska tjatig. 

Som det tagits upp här på Instagram, upplevdes det som att den gjorde en del missar. Den var inte sen på att basha hustrun till Victor, istället för att kritisera Victor själv. Det var lite störande. Sedan hade den å andra sidan många roliga och viktiga poänger också, men det var en del saker som drog ner helhetsbetyget. Den uppfattades som hycklande på vissa ställen, sedan kanske det var poängen också men jag tyckte att det var lite tråkigt. 

Den kunde skalats av, varit lite kortare men det går inte att förneka att den var färgsprakande och att man riktigt kunde känna hur mycket tid som lagts ner i texten. Jag är med andra ord lite kluven. 

Betyg: 3 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag 
Språk: Svenska
Sidor: 286
ISBN: 9789100166786
Bokrecension | |
Upp