Transit av Rachel Cusk

 

Stort tack till Albert Bonniers Förlag för recensionsexemplaret!

Faye tar med sig sina barn och söker en fristad i London efter en skilsmässa. I London stöter hon ständigt på människor som tar hennes uppmärksamhet genom deras berättelser om sina liv.

Transit är uppföljaren till boken Konturer men jag skulle säga att den går att läsa fristående. Det är en mycket existentiell roman som handlar om människors berättelser. Den handlar om att berätta om våra liv och hur det förändrar oss men också om hur vi försöker styra våra liv just genom att berätta om dem. Det är en fasligt intressant bok men den är INTE lättsmält och den går inte att snabbläsa utan att missa hela poängen.

Det här är en bok som hoppar lite som till olika akter; till frisörsalongen, till soffan med en adept, till en scen. Det är berättelserna som styr romanen och är den röda tråden, inte någon särskild förbestämd handling. Under långa partier är Faye bara en åskådare i romanen, och vi får ta del av andra personers samtal ur hennes ögon. Det är skickligt hur personporträtten blivit så nära genom att man fått ta del av personerna genom att de berättar sina livsberättelser. 

Transit är inget annat än briljant skriven. Även om den är lite svår och säkerligen inte för alla så är det nog svårt att förneka att Rachel Cusk är mästerlig författare. Språket är spot on, nästan poetiskt, och boken har en djup filosofisk känsla och är full av visdom. Transit är helt enkelt strålande bra. 

Betyg: 4 av 5
Förlag: Albert Bonnier Förlag
Sidor: 204
Språk: Svenska
Överättare: Rebecca Alsberg
ISBN: 9789100172220

Bokrecension | |
Upp