Malström av Sigrid Rausing

 

Stort tack till Albert Bonniers Förlag för recensionsexemplaret!

I denna memoar av arvtagerskan till Tetra Pak får vi på djupet ta del av hur det är att ha en missbrukare till bror och svägerska. 

Sommaren 2012 hittas Eva Rausing död i sitt hem i London. Hon dog efter att ha kämpat med drogberoende i flera år, liksom sin man Hans Kristian Rausing. Nu försöker systern till Hans, Sigrid Rausing, förstå vad som hände med familjen och vem som egentligen kan hjälpa missbrukaren.

Malström är en speciell bok. Den är fragmentarisk och hoppar fram och tillbaka i tiden, och om man inte låter det ta sin tid när man läser kan det nog bli lite rörigt. Men om man verkligen tar till sig lyriken som finns i Sigrid Rausings berättande så är det fantastiskt. Hon varvar personliga erfarenheter med teori på ett modernt, uppfriskande och bildande sätt och det är trevligt att läsa hela vägen igenom. 

Boken är tung att läsa och är gripande. Det är en historia om händelser som är lite före min tid så jag tyckte att det var mycket intressant att läsa om. Men jag tror att den kan vara intressant och komma med nya perspektiv även om man redan är insatt i händelserna. Det är en bra påminnelse att missbruk kan drabba vem som helst och den kommer med intressanta teorier om vad som kan ligga bakom. Personligen föredrog jag utdragen ur deras liv mer, det var så vackert berättade minnen som berörde och gav känslan att man befann sig i en annan värld. 

Betyg: 4 av 5 
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Sidor: 208
Språk: Svenska
Översättare: Rebecca Alsberg, Sigrid Rausing
ISBN: 9789100166618

Bokrecension | |
Upp